ՄԱՄՈՒԼ.ամ
Hay / Հայ | Рус | Eng | Tür
USD 402.56, EUR 440.64, RUB 4.58, GBP 505.01
+5 °C, +5 °C ... +16 °C Վաղը`+19 °C
Ամանորի ավանդական հայկական խոհանոց
13:09, 05.01.2019
8563 | 0
Նախկինում Ամանորի սեղանի պարտադիր ուտեստն էր «Պասուց տոլման», որի բաղադրատոմսը մինչև մեր օրերը պահպանվել է դեռևս հեթանոսական ժամանակներից։ Այն պատրաստել ու պատրաստում են լոբով, ոսպով ու սիսեռով։ Այն ժամանակ հայերը հավատում էին, որ աստվածներին ձավարեղեն ու լոբազգիներ զոհաբերելով` իրենք կստանան աստվածների օրհնությունը, իսկ մյուս տարվա բերքն անպայման առատ ու որակյալ կլինի։

Յուրաքանչյուր սեղան պետք է զարդարված լիներ լոբով և ավելուկով աղցանով ու մեկ այլ յուրահատուկ ուտեստով` Կճեխաշով (ապուր կուժի մեջ) ։ Կճեխաշը տարբեր հատիկներից պատրաստված կերակուր է։ Այն Ամանորի գիշերը դնում էին թոնրի մեջ և առավոտյան լցնում ամանների մեջ։ Մատուցում էին տապակած սոխով կամ կարագով:


նախկինում որպես նվեր տանում էին Անուշապուր անունով քաղցրեղենը, որը նույնպես պատրաստվում է ցորենով, չրերով և մեղրով։ Այսօր կարելի է այս ուտեստի տարբեր տեսակները հանդիպել։ Դրա մեջ ավելացնում են համեմունք կամ թթի ու խաղողի հյութ։




Նյութը հրապարակվել է Մամուլի խոսնակի շրջանակներում:
Կիսվի՛ր այս նյութով՝
Մշակույթ ԱրմԼուր
22:54, 14.11.2018
31908 | 0
22:52, 14.11.2018
4993 | 0
22:46, 11.09.2018
5598 | 0
22:24, 11.09.2018
5400 | 0
դեպի վեր