Բոլորին է հայտնի, որ եփած ձուն հում ձվից տարբերակելու համար բավական է ընադամենը պտտեցնել այն հարթ մակերեսի վրա: Եթե ձուն պտտվում է արագ ու շատ, ապա այն եփված է, եթե մի քանի դանդաղ պտույտից հետո կանգնում է, ապա հում է: Դա տեղի է ունենում, քանի որ եփված ձուն պտտվում է ինչպես մեկ ամբողջություն, իսկ հում ձվի պարունակությունը հեղուկ է՝ կճեպի հետ շատ թույլ կապակցված: Այդ պատճառով էլ, երբ սկսում է պտույտը, հեղուկ բաղադրիչը հանգստի իներցիայի պատճառով հետ է մնում պտտվող կճեպից ու կանգնեցնում շարժումը: |