Փախլավան բազմաշերտ աղանդեր է, որ պատրաստվում է թղթի բարակություն ունեցող խմորաշերտերից, որոնք պատում են յուղով և տեղավորում թավայի մեջ կամ ոլորում են գլանիկների տեսքով։ Այս հոդվածում մենք կճանապարհորդենք ժամանակի մեջ՝ բացահայտելու հայկական փախլավայի քաղցր ժառանգությունը: Մշակութային խաչմերուկ Հայաստանը, գտնվելով Եվրոպայի և Ասիայի խաչմերուկում, կրել է տարբեր մշակույթների ազդեցությունը: Այս բազմազանությունն արտացոլված է հայկական խոհանոցում, այդ թվում՝ փախլավայում։ Դարերի ընթացքում Հայաստանում փախլավայի բաղադրատոմսը զարգացել է և իր մեջ ներառել տարածաշրջանային համերը՝ դարձնելով այն հյուրասիրության ավելի սիրելի տարբերակ։ Հայկական փախլավայի յուրահատուկ համերը Համարվում է, որ գաթան «թխվածքների թագավորն է», իսկ փախլավան՝ «թխվածքների թագուհին» ։ Հայկական Փախլավան ունի առանձնահատուկ համ, բույր և իր բազմաթիվ յուրահատկություններով տարբերվում է մյուս քաղցրավենիքներից։ Այն սովորաբար պարունակում է մանրացված ընկույզ՝ որպես հիմնական միջուկ: Այս ընկույզները աղանդերին տալիս են հարուստ և չկրկնվող համ՝ հավասարակշռելով խմորեղենի և օշարակի քաղցրությունը:
Հայկական մշակույթում փախլավան հաճախ ասոցացվում է ուրախ առիթների հետ։ Այն հարսանիքների, ծննդյան և այլ տոնական հավաքույթների հիմնական բաղադրիչն է, որը խորհրդանշում է կյանքի քաղցրությունն ու երջանկությունը կիսելը: 2. Առատաձեռնություն և հյուրընկալություն Հայերը հայտնի են իրենց ջերմությամբ և հյուրընկալությամբ, իսկ հյուրերին փախլավա հյուրասիրելը բարի կամքի դրսևորում է: Սա ջերմ ընդունելության և այցելուների հետ հայկական մշակույթի մի կտոր փոխանցելու միջոց է: Հայկական փախլավայի անժամկետ կոչը Հայկական փախլավան պարզապես աղանդեր չէ. այն Հայաստանի մնայուն խոհարարական ժառանգության վկայությունն է: Իր յուրահատուկ համով և մշակութային նշանակությամբ հայկական փախլավան շարունակում է մնալ սիրելի հյուրասիրություն, որը փայփայում են հայերը։ |