MAMUL.am
Hay / Հայ | Рус | Eng | Tür
USD 402.56, EUR 440.64, RUB 4.58, GBP 505.01
+11 °C, +11 °C ... +20 °C Yarın:+22 °C
Քաղցր ավանդույթ. հայկական փախլավայի պատմությունն ու նշանակությունը
12:45, 10.10.2023
476 | 0

Փախլավան բազմաշերտ աղանդեր է, որ պատրաստվում է թղթի բարակություն ունեցող խմորաշերտերից, որոնք պատում են յուղով և տեղավորում թավայի մեջ կամ ոլորում են գլանիկների տեսքով։
Աղացած կամ մանր կտրտած ընկույզը լցնում են խմորի շերտերի միջև, որոնք մինչ այդ թխում են և ներծծում շաքարավազի և կիտրոնի հյութի՝ համեմունքներով և վարդագույն ջրով օշարակը: Կան մարզեր, որտեղ օշարակի փոխարեն հալված մեղր է օգտագործվում։ Իհարկե, այս բաղադրատոմսն ունի ամեն շրջանի բնորոշ իր բազում տարատեսակները։

Այս հոդվածում մենք կճանապարհորդենք ժամանակի մեջ՝ բացահայտելու հայկական փախլավայի քաղցր ժառանգությունը:

Մշակութային խաչմերուկ

Հայաստանը, գտնվելով Եվրոպայի և Ասիայի խաչմերուկում, կրել է տարբեր մշակույթների ազդեցությունը: Այս բազմազանությունն արտացոլված է հայկական խոհանոցում, այդ թվում՝ փախլավայում։

Դարերի ընթացքում Հայաստանում փախլավայի բաղադրատոմսը զարգացել է և իր մեջ ներառել տարածաշրջանային համերը՝ դարձնելով այն հյուրասիրության ավելի սիրելի տարբերակ։

Հայկական փախլավայի յուրահատուկ համերը

Համարվում է, որ գաթան «թխվածքների թագավորն է», իսկ փախլավան՝ «թխվածքների թագուհին» ։

Հայկական Փախլավան ունի առանձնահատուկ համ, բույր և իր բազմաթիվ յուրահատկություններով տարբերվում է մյուս քաղցրավենիքներից։

Այն սովորաբար պարունակում է մանրացված ընկույզ՝ որպես հիմնական միջուկ: Այս ընկույզները աղանդերին տալիս են հարուստ և չկրկնվող համ՝ հավասարակշռելով խմորեղենի և օշարակի քաղցրությունը:


1. Տոնակատարության խորհրդանիշ

Հայկական մշակույթում փախլավան հաճախ ասոցացվում է ուրախ առիթների հետ։ Այն հարսանիքների, ծննդյան և այլ տոնական հավաքույթների հիմնական բաղադրիչն է, որը խորհրդանշում է կյանքի քաղցրությունն ու երջանկությունը կիսելը:

2. Առատաձեռնություն և հյուրընկալություն

Հայերը հայտնի են իրենց ջերմությամբ և հյուրընկալությամբ, իսկ հյուրերին փախլավա հյուրասիրելը բարի կամքի դրսևորում է: Սա ջերմ ընդունելության և այցելուների հետ հայկական մշակույթի մի կտոր փոխանցելու միջոց է:

Հայկական փախլավայի անժամկետ կոչը

Հայկական փախլավան պարզապես աղանդեր չէ. այն Հայաստանի մնայուն խոհարարական ժառանգության վկայությունն է: Իր յուրահատուկ համով և մշակութային նշանակությամբ հայկական փախլավան շարունակում է մնալ սիրելի հյուրասիրություն, որը փայփայում են հայերը։
Այն շարունակում է մեծ սեր վայելել հասարակության բոլոր խավերի շրջանում՝ մնալով յուրաքանչյուր հայկական տոնական սեղանի զարդն ու պարծանքը։

Makaleyi yayınlamağı hakkında bilgiler veriyoruz Basın sekreteri. Basın sekreteri projenin içinde.
Arkadaşlarınla paylaş
Տաթև Դալլաքյան
yukarı